BORIGINAL DOWN UNDER

De hilarische avonturen van Ingeborg Down Under

tiki comes into the world
Lilypie Baby Ticker

zondag, maart 14, 2004

NAAR KUTA, terima kasi, tidak, tidak

Donderdag en vrijdag heb ik rust genomen. Wat rondgezworven door het rustige Sanur, bananensap gedronken aan het strand, gelezen, de was gedaan en grote dingen laten doen, veel geslapen en de vorige blogjes geschreven. Dat had ik even nodig na al die ervaringen en ook in Sanur, ook al is het rustig, je hoeft je niet te vervelen.
Ik ben donderdag gaan eten in het hotel Watering Hole, dicht bij Jambu Inn, waar ik zelf logeer. Omdat ik alleen was had ik een boek meegenomen, zodat ik me niet zou vervelen. Dit bleek helemaal niet nodig, want ze hadden een live-band die Westerse muziek speelde, dus ik had een klein concert onder het verorberen van mijn Foe Yong Hai-achtige gerecht.
Het was er niet druk, en niemand reageerde echt op de band. Saaie figuren hoor, die andere toeristen, dus voordat ik weg ging begon ik te applaudiseren in mijn eentje toen een nummer net afgelopen was. Dat werkte aanstekelijk en iedereen klapte voor ze. Grote glimlach en ze kregen er duidelijk meer zin in.
Wat is het leven zonder plezier, niet dan , wel toch ?

Vrijdagavond was er een buffet in Jambu Inn. Er was echt Balinees eten bereid en van te voren moest je laten weten of je meedeed. Mij was het ook gevraagd en uiteraard was ik daar wel voor in. Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat dit het lekkerste eten was, wat ik tot nu toe hier gegeten heb. Echt heerlijk.
Zo heb ik nu de kleine groene peteh-boontjes leren kennen, erg lekker, maar schijnt te werken als knoflook; je gaat uit je bek stinken.
Er was gele rijst, witte rijst, varkens-saté, vis-saté, andere vleesgerechten en visgerechten en als toetje kregen we gebakken banaan met een caramel-achtige saus en een puddingkje; zoetig water met gelatine-achtige groene substantie erin, ik weet de naam niet meer. Dat maken ze hier van één of andere boom. Het was een beetje waterig, maar wel lekker fris van smaak.
Dit was met een groep van tien Nederlanders, allemaal over de vijftig !
Maar ik had het erg naar mijn zin, als het maar klikt.

Zaterdagochtend ben ik met Floor, waar ik al eerder over verteld heb, zijn gebruikelijke rondje door Sanur gaan maken. Hij loopt via het luxe Bali Beach Hotel naar het strand en gaat daar koffie drinken en wandelt daarna naar de bakker, voor een lekker pasteitje en vervolgens via een andere route weer terug naar Diwangkara. Zijn vrouw June heeft longkanker en wil geen bestraling. Ze weten dus allebei dat het niet zo lang meer zal duren voor ze er niet meer is. Haar eetlust is ook achteruit gegaan en ze heeft weinig energie, dus ze gaat vaak al niet meer mee koffiedrinken. Het is een heftige situatie, want het zijn zulke lieve mensen en al 43 jaar bij elkaar, twee kinderen, ook kleinkinderen, alleen weet ik niet meer hoeveen. Ik ken ze niet eens zo goed, maar het gaat me nu al aan het hart. Stel je voor dat je na zo'n lange tijd samen dat definitieve afscheid moet nemen, door zo'n slopende ziekte. Toch maar stoppen met roken !

Ik denk dat Floor het wel prettig vind dat ik hem zo nu en dan gezelschap hou, waarbij ik moet zeggen dat het genoegen geheel wederzijds is, want hij is erg leuk en boeiend om mee op te trekken. June zie ik niet zo vaak, maar mijn indruk van haar is zeer positief; een schat van een vrouw met karakter.

Ik besloot zaterdagmiddag met de Shuttlebus (gewoon een busmaatschappij) naar Kuta te gaan. Ik had er tot nu toe alleen maar over gehoord, dus hup, zelf ervaren. Dit shuttle bus was bepakt en bezakt, maar goedkoop en betrouwbaar vervoer, dus ik vond het wel best. De chauffeur rookte onder het rijden kruidnagelsigaretten, dus daar rook de hele bus naar. Dat moesten ze in Nederland eens proberen ! Hier hebben ze nog nooit van een anti-rookbeleid gehoord volgens mij.

Na een hobbelige rit stapte ik midden in een winkelstraat in Kuta uit en later ontdekte ik, dat dit even voorbij het monument was wat is opgericht voor de mensen die zijn gesneuveld bij de Balibom, zoals ze het hier noemen.
Dit leeft hier nog heel erg. Ik ben uiteraard ook bij het monument gaan kijken en daar zie je met gouden letters op zwart marmer de namen van iedereen die omgekomen zijn en uit welk land ze kwamen.

Na de Balibom is het toerisme zeker met 80% gedaald hier, wat erg slecht is voor de economie in Bali. Je merkt het ook aan de wanhopigheid van de verkoopstertjes langs het strand. Het vermoeden blijft dat Al-Kayda er achter zat en wat mij hier verteld is hebben ze iedereen al opgepakt die er een aandeel in had.

En ja, Kuta Beach. Erg mooi en een verschrikking, want je kunt geen stap verzetten of ze proberen je iets te verkopen. Gelukkig heb ik al een paar woorden Indonesisch geleerd en dat zorgt ervoor dat je iets sneller van ze af bent. Dus toen ik over het strand liep had ik weinig gelegenheid om van het uitzicht te genieten. Ik riep de hele tijd "terima kasi, tidak, tidak", wat letterlijk betekend; bedankt, nee, nee. Mijn plan om even te gaan zwemmen liet ik maar achterwege en ik was blij dat ik in Sanur logeerde, want daar kun je wel rustig over het strand lopen.

Later op de middag heb ik me nog wel voor een klein prijsje laten verleiden en mijn nagels laten doen en mijn haren laten vlechten. Dat laatste vond ik achteraf geen succes, want ik vind niet dat die kleine vlechtjes mij staan met dat dunne haar van mij, maar goed, het is voor de lol. Ik heb er een foto van en vanavond of morgen haal ik ze er weer uit. Het is wel lekker koel die vlechtjes, dat is dan weer het voordeel.
Maar ik ben goed geworden in het afdingen en vind het spelletje leuk. Hier moet er minstens 50% van de vraagprijs af, liever nog 75% dus je tegenbod moet erg laag zijn. Ik ga natuurlijk voor die 75%, dat is veel leuker. Het is gewoon een sport en zij hebben dan echt nog wel een goede prijs gekregen, anders verkopen ze het niet aan je en zeggen ze echt nee.

In Kuta, waar het jengelig druk is met verkeer en mensen, hadden ze ook een Starbucks. Ik had er al wel over gehoord; de Amerikaanse koffieketen, waar je koffie in allerlei smaakjes kunt kopen. Het moet erg lekkere koffie zijn. Starbucks zit ook in Australië, dus gezien het Australische toerisme op Bali, is het niet echt verrassend dat er in Kuta ook één is. Ik besloot het eens uit te proberen. Niets teveel gezegd, want het was inderdaad heerlijke koffie. HIer in Bali kun je meestal kiezen uit Cappuccino uit een zakje of Kopi Bali (Balinese koffie). Dat is gekookte koffie met bezinksel, een beetje vergelijkbaar met de Turkse of Griekse koffie. Ik vind dat wel te drinken, maar die Starbucks koffie was wel een echte traktatie.

Aan het tafeltje naast mij zaten twee Balinese jonge vrouwen, die erg goed Engels spraken, zo mocht ik ontdekken. Hele volzinnen dus. Meestal moet je met losse woorden praten, willen ze je begrijpen. Ik vroeg aan één van hen of ze een foto van me wilde maken met mijn camera van mijn belachelijke vlechtjes. Vervolgens raakte ik met haar in gesprek en even later vroeg ze of ik bij hen wilde zitten. Ik maakte kennis met Ina en Darrie. We hadden een gezellig gesprek en ik vroeg ze ook waar ik lekker en niet al te duur kon eten en waar het leuk stappen was. Ze legden het me uit, maar toen we allemaal weg wilden gaan, vroegen ze of ik geen zin had om samen met hen eten.
Dat vond ik erg leuk, gezelliger dan in mijn eentje, daarbij waren ze erg leuk gezelschap. Het klikte erg goed tussen ons. We aten in een Chinees restaurant en onder het eten ging het gesprek over de overeenkomsten en verschillen tussen Indonesië en Nederland. Ina is 31 en ze heeft een hele goede baan in de IT sector. Manager Marketing en trots vertelde ze dat ze ook de eerste vrouw was die in dat bedrijf was gaan werken. Darrie is 25 en heeft ook een goede baan in Marketing, maar wat precies heeft ze met me niet verteld. Omdat vrouwen geen rechten hebben in Indonesië leggen ze mij de problemen uit die zij ondervinden als vrouw op een hoge positie. Het kost ze erg veel moeite om beroepsmatig serieus genomen te worden door mannen en nog meer moeite om een leuke man te vinden om mee te trouwen, want de mannen voelen zich veelal bedreigd door hun hogere functies en het feit dat ze gestudeerd hebben. De meeste vrouwen trouwen hier jong en werken op het land of zijn verkoopster, verpleegster, lerares of sjouwen met bouwmaterialen op hun rug en hoofd.

Ik vond het echt een heel boeiend gesprek; ik heb weer veel geleerd over Bali.
Ik vertelde ze dat ook in Nederland veel mannen terugschrikken voor een vrouw die erg zelfstandig is en/of een hogere positie bekleed, maar gelukkig zijn er ook genoeg die dat juist waarderen.

Ina en Darrie hoopten dat het voor vrouwen en qua politiek in Indonesië ten positieve zou gaan veranderen. Ik hoop met ze mee.
Na een gezellig etentje zijn we ook met zijn drieën naar het Hardrokc Café gegaan. Echt een leuke tent, maar voor de drankjes betaalde je omgerekend Hollandse prijzen, dus ik heb weinig gedronken.
Er speelde een band uit de Philipijnen en tijdens de pauze van de band draaiden ze house muziek. Dat laatste vond ik niet zo super en ook Darrie en Ina kwamen voor de band. Er waren amper toeristen, misschien hooguit twintig. Ze legden me uit dat dit kwam omdat het zaterdag was en dan de lokale bevolking massaal uitgaat. En: Hoe meer toeristen, hoe meer hoertjes.
Ina en Darrie wilden dan ook graag op de dansvloer blijven, omdat ze al vaker voor hoer aangezien waren en op de dansvloer was je veilig wat dat betreft.
De band speelde ook een Indonesisch nummer: " A Warsong" legde Ina me uit. Ik kon het niet verstaan, maar het klonk als een prachtige ballad.
Natuurlijk ook moderne muziek zoals: "Shut up." Darrie was inmiddels alweer weg, want ze had een afspraak met vrienden en ik was nog samen met Ina.
Ina keek vreemd op bij het nummer " Shut up" en ik legde haar uit waar het nummer over ging; een ruzie tussen man en vrouw en de man kraamde een hoop onzin uit en doet ontwijkend. Toen vond ze het ineens schitterend.
We hebben lekker gedanst tot de band ermee ophield en toen gingen Ina en ik samen weer naar buiten. Ze bracht me naar het Hardrock Hotel en zei dat ik bij de balie een Bluebird Taxi moest bestellen, zodat ik geen gedonder zou krijgen over de prijs. Dit zijn gewoon metertaxi's en erg betrouwbaar. Met airco. Rond half drie 's nachts was ik pas terug in Sanur bij Jambu in.
De nachtportier Okka, een slechthorende man met een guitig gezicht en die het tot zijn taak heeft verkozen mij Indonesisch te leren, nadat hij mij had zien lezen in het woordenboek van Floor, lag te slapen op een matje onder een afdakje en schuin boven hem stond de TV aan.
IK schudde hem zachtjes wakker, want ik had mijn sleutel nodig. Was geen probleem overigens, maar ik voelde me toch een beetje lullig dat ik hem wakker moest maken.

Nou, het was een heel avontuur; Kuta. Vandaag rust ik uit van het nachtleven en morgen wil ik naar Ubud, een kunstenaarsdorp, maar wie weet loopt het toch weer anders. Tot de volgende blog !










20 Comments:

At 12:44 a.m., Anonymous Anoniem said...

Mooi

 
At 2:49 a.m., Anonymous Anoniem said...

medium haircuts magan fox, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan fox pictures naked[/url] meagn fox naked
kim kardasian sex tape full version, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian + sex video[/url] ray j and kim kardashian tape
taylor swifts room, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]banging taylor swift[/url] taylor swift nyt
hanna montana birthday party in san diego, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hanna montana drees up girls[/url] dress up hannah montana online games
what is the order of the harry potter books, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter and the prisoner of azkaban part1[/url] harry potter puppet pals
sydney to cape town cruises, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]how to repair a cruise ship engine[/url] discount cruises to mexico
justin beiber one less lonely girl, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]justin biebers[/url] justin bieber breaks his leg
britney spears photographs, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears crotch shots[/url] britney spears extreme acai
who's having sex with jaime foxx megan good, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox and brian green[/url] megan foxx naked

 
At 12:42 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hi everyone

This is the best place to watch movies for free:
http://www.freemoviez.biz

Movies are very good

Cheers!

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]

 
At 1:03 p.m., Anonymous Anoniem said...

whats up everyone


Just saying hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

 
At 2:33 p.m., Anonymous Anoniem said...

if you guys beyond hope straits to relaxing [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia seeking generic drugs.
you can descry drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the chief [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] outset on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

 
At 1:21 p.m., Anonymous Anoniem said...

Predilection casinos? enquire this untested [url=http://www.realcazinoz.com]online casinos[/url] commander and wing it reduce online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also stay our additional [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] poor guidance at http://freecasinogames2010.webs.com and triumph over factual fortune !
another trendy [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] place is www.ttittancasino.com , rather than of german gamblers, descend upon past unrestrained online casino bonus.

 
At 12:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hi people,

What online mags do you read and would recommend?

For all you punkrock folks out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first rock zines on the www.

They have throusands of reviews from the most underground bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Cheers!

 
At 4:17 a.m., Anonymous Anoniem said...

I made a Starcraft II site found here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I am going to be putting on many things to it, such as replays, vods, maps, fpvods, live streams, tools, esports info and much more. There's a wiki there and really could use contributors to help me out. I hope you guys can register as my goal is for this web site to be one of the coolest Starcraft II sites on the net. Please register asap as there will be a tourney. If you have any suggestions please feel free to let me know!

Thanks. Great forum by the way!

 
At 4:44 p.m., Anonymous Anoniem said...

So I did it -- bought myself a [url=http://www.ordio.com.au/products/Fatman-iTube-ValveDock-with-Speakers.html]Fatman iTube Valve[/url] and I am very happy to say that I am an extremely happy customer. I actually listened to one at a friend's house several months back and just couldn't get that quality out of my head because it blew me away. I searched online everywhere I could think of for a great deal and finally found it at [url=http://www.ordio.com.au]Ordio[/url] in Westfield Bondi Junction. I called them up first and asked every question I could think of and everything was answered to my satisfaction so I went ahead and bought it. Dispatch was very fast. Everything was perfect. I'm pretty darn happy and I'm playing it right now. Not sure if they dispatch outside of Oz but you won't be sorry if they do.

Really happy...

Mickey

 
At 6:13 p.m., Anonymous Anoniem said...

[url=http://gamesmini.net/2012/10/30/path-to-success/]cooking games com for girls[/url]
[url=http://gamesmini.net/2012/10/19/forbidden-secrets-alien-town-collectors-edition/]car games to play[/url]
[url=http://gamesmini.net/2012/08/17/in-search-of-the-lost-temple/]download free full pc games[/url]
[url=http://gamesmini.net/2012/11/06/sky-taxi-3-the-movie/]free online girl games to play[/url]
[url=http://gamesmini.net/2012/08/16/house-of-1000-doors-family-secrets-collectors-edition/]play christmas games online free[/url]

 
At 5:17 a.m., Anonymous Anoniem said...

[url=http://games.partnerkas.ru/2011/12/11/frozen-kingdom/]старый арканоид[/url]
[url=http://games.partnerkas.ru/2012/10/28/nightmare-on-the-pacific/]флеш игры стратегии играть бесплатно[/url]
[url=http://games.partnerkas.ru/2012/10/27/cradle-of-egypt/]зума алавар[/url]
[url=http://games.partnerkas.ru/2012/11/05/masyanya-eurotour/]игры скачать на комп бродилки[/url]
[url=http://games.partnerkas.ru/2012/11/08/terrafarmers/]бесплатные игры маджонг шарики[/url]

 
At 5:39 p.m., Anonymous Anoniem said...

Edda era, a construction troupe turned up to start edifice a forebears on the unfinished in lot.

The 777328 [url=http://masuher.blogdetik.com/2012/11/29/end-of-the-world-in-the-russian-city-began-deficit-on-goods-saving-equipment/]1ac3y9at[/url] [url=http://kamachu.000space.com/ksd.html]183845[/url] 6js2o4cb 378839 junior people's 5-year-old daughter as a consequence took an order forth in all the

desire open-handedness on next door and drained much of each uncover of day observing the workers.

 
At 8:37 p.m., Anonymous Anoniem said...

Solo concert age, a construction committee turned up to start edifice a bath linens on the unfinished in lot.

The 378839 [url=http://mios.my-board.org/sdu.html]824430[/url] [url=http://mios.my-board.org/sdh.html]450216[/url] 856058 175015 teenaged end's 5-year-old daughter as a consequence took an arrange in all the

movement the moment on next door and pooped much of each date observing the workers.

 
At 11:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

Joined hour, a construction arduous turned up to start erection a speciality on the piddling lot.

The 937279 [url=http://mios.my-board.org/odu.html]803658[/url] [url=http://daclac.000space.com/jsd.html]209476[/url] 885494 [url=http://daclac.000space.com/jyd.html]701373[/url] youngster people's 5-year-old daughter bolstering took an attracted through trail of in all the

rowing-boat present on next door and dog-tired much of each heyday observing the workers.

 
At 4:55 p.m., Anonymous Anoniem said...

Story hour, a construction border turned up to start contrive a forebears on the minor lot.

The 408913 [url=http://poa7.000space.com/ysd.html]236570[/url] 777328 [url=http://limaimenapolnostu.edublogs.org/2012/11/28/symbol-of-rome-in-danger-colosseum-okoltsuyut-iron-column/]4ta1c4vg[/url] [url=http://kamachu.000space.com/ned.html]310833[/url] down age people's 5-year-old daughter really took an cut in all the

valid adjacent on next door and drained much of each the west end observing the workers.

 
At 8:11 p.m., Anonymous Anoniem said...

Burberry Retailer mark-down online.The Pre-eminent Burberry outlet www.burberryoutlet--store.comProduce to evaporate pass instead of plastic Burberry egress products online. Allowance [url=http://www.burberryoutlet--store.com/]Burberry outlet[/url] means of escape safeguard off the mark upto 70%, and self-ruling shipping!

 
At 9:33 a.m., Anonymous Anoniem said...

lwfvvsyix www.louisvuittonluggageonline.com xzlragdbq [url=http://www.louisvuittonluggageonline.com]louis vuitton shoes[/url] ygihektma
fmgcjnnoz www.louisvuittonhandbagsdiscountsale.com usojiozut [url=http://www.louisvuittonhandbagsdiscountsale.com]louis vuitton handbags for sale[/url] chfgyucbl
homkhcsrv www.newdiscountlouisvuittonhandbags.com hrvwcnwhf [url=http://www.newdiscountlouisvuittonhandbags.com]cheap louis vuitton bags[/url] qetvxgzue
gyaeotqgc www.louisvuittonhandbagson-sale.com blcjyolpy [url=http://www.louisvuittonhandbagson-sale.com]discount louis vuitton[/url] msrrkhfew
nfbsbnenn www.louisvuittononlineshoes.com nbxdnesah [url=http://www.louisvuittononlineshoes.com]louis vuitton totes[/url] elhjoobzp

 
At 12:58 p.m., Anonymous Anoniem said...

LED line lights have also become hugely popular for household usage.

The Decorative LED Lighting can be utilized
in house lamps to set a mood, to light up
areas that need better lighting, or just to make every day
issues easier to see. Just as a powerful river conists of small drops
moving in the same direction, society can help
itself along through offering these grants and incentives to people complacent with the familiar, inefficient
incandescent bub.

Here is my site: Wandleuchten

 
At 4:12 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hello. And Bye.

 
At 4:29 a.m., Anonymous Anoniem said...

The key charecter Penelope can be a filled up with sound judgement plus great hook terms. Figures those tory burch shoes carriers can be chosen in can include circular, depart good condition,Cheap Jordans bedroom figure or anything else. Your schokohrrutige coloration involving fluro Louboutin boots or shoes is actually a lively develop which will results in any every day usage.. [url=http://www.paulsmithsunny.com/]ポールスミス(Paul Smith)[/url] ポールスミス通販 http://www.paulsmithsunny.com/
Who cares who Obama dated back before he met/married Michelle? This is [url=http://www.paulsmithcity.com/]ポールスミス 財布[/url] ポールスミスバッグ http://www.paulsmithcity.com/ just more of the far right's tired old antiprogressive and antiAmerican rhetoric that draws people away from what's important, and that's that none of the "hopefuls" on the right look like they have a chance to beat Obama in the [url=http://www.paulsmithland.com/]ポールスミス アウトレット[/url]ポールスミス 時計 http://www.paulsmithland.com/ 2012 elections. On one hand, you have a guy who invests in pornographic media, a woman who thinks Jesus cures homosexuality and pretty much nothing but variations of the two aforementioned choices. On the other hand, is President Obama, who to be honest, has achieved far more in his short time as president than some of these people have managed to do in an entire career..


 

Een reactie posten

<< Home